27
november 2018
2018
Over eten
© VRT

Week van de friet en Over eten doet mee

Het is deze week de week van de friet. Over eten laat die gelegenheid niet zomaar voorbij gaan en duikt in een nieuwe aflevering het frietkot in. Kobe en Danira komen na analyse samen met experten het een en ander te weten over onze begeerde friet en frikandel.

Belgische frietjes

Frieten zijn het Belgisch symbool bij uitstek. Nergens ter wereld worden frieten gebakken zoals wij dat doen en nergens zijn ze uiteraard zo lekker als bij ons. Maar onze geliefde goudgele frietjes van de frituur komen gepaard met een probleem. Wetenschappers waarschuwen voor acrylamide, een stofje dat gevormd wordt tijdens het bakproces en dat mogelijk kankerverwekkend is. Europa heeft hiervoor een oplossing, maar daar zijn frituur-uitbaters niet mee gediend. “Dan smaken ze nergens meer naar”, klinkt het.

Zit dat stofje dan ook in de frieten die we thuis bakken? Kobe en Danira halen frieten op bij mensen thuis en laten ze analyseren. Professor voedingschemie Bruno De Meulenaer weet te vertellen hoe je frieten moet bakken zodat ze lekker zijn en weinig acrylamide bevatten.

Wat zit er nu precies in een curryworst?

Geen friet uiteraard zonder ‘vlezeke’. Over het populairste stuk vlees van de frituur, de befaamde frikandel, gaan de wildste verhalen rond. Van varkensmagen en ingewanden tot koeienogen en karton: allemaal zou het deel uitmaken van het frituurvleesje dat toch zo goed smaakt. Danira mag op bezoek bij Beckers. Hier worden elke dag 1 miljoen frikandellen gemaakt. Wat zit er nu precies wel en niet in?

Ook veldritkampioenen zondigen soms

Wat eet veldrijder Mathieu van der Poel? Kobe volgt hem op een wedstrijddag. Zijn voeding blijkt op zo’n dag helemaal anders te zijn dan tijdens de week. Kobe ontmoet Mathieu ’s ochtends aan de ontbijttafel, en neemt afscheid ’s avonds… in de frituur. Want, ja hoor: ook een veldritkampioen mag (en moet) af en toe zondigen. En Mathieu doet dat het liefst met een Belgisch frietje.

Lees meer

31
augustus 2019
© VRT

SYNOPSIS | Thuis: 2 – 6 september 2019

Thuis viert dit jaar z’n zilveren jubileum, want het gaat z’n 25ste seizoen in. Kiest Bob voor zijn verloofde Christine, of staat hij Tamara bij tijdens de bevalling van hun kind? Hoe moet het nu verder met Joren. Dat én een nieuwe generiek met bijbehorende titelsong en logo krijg je vanaf maandag 2 september!

24
augustus 2019
© DPG Media

SYNSOPIS | Familie: 26 – 30 augustus 2019

Een nieuw seizoen van Familie! Mathias, Véronique en Lars likken hun wonden na de dramatische gebeurtenissen op de kliffen van Cap Blanc-Nez. Stefanie staat doodsangsten uit, nu ze in handen is gevallen van pyromaan Elias. Hij ziet maar één uitweg: zijn enige getuige uitschakelen. Guido spreekt duidelijke taal tegen Emma.

13
augustus 2019
© VRT / Eyeworks / Thomas Nolf

Ontdek het najaar 2019 van Eén!

Eén start het najaar op 2 september met een nieuw logo, een nieuwe look, vernieuwingen voor huismerken als Blokken en Dagelijkse kost, de komst van de nieuwe talkshow van Danira én heel wat nieuwe programma’s, maar ook vele vaste waarden.