Overzicht
17
augustus 2018
2018
Martine Tanghe
© VRT

Het najaar van Canvas: gloednieuwe titels en boeiende sterkhouders

Canvas is klaar voor een boeiend en inspirerend najaar met een hele reeks gloednieuwe titels, vaste waarden, nieuwe seizoenen van vertrouwde programma’s en online-initiatieven. Het aanbod is divers, met nieuws en duiding, documentaires, cultuur, film en fictie, human interest, humor en sport.

Nieuwe programma’s

Dank dat u bij ons was

De vierdelige reeks Dank dat u bij ons was vertelt over 40 jaar tv-journalistiek. De reeks kwam er naar aanleiding van 40 jaar Martine Tanghe als nieuwsanker. Wat is er sinds 1978, toen Martine begon, veranderd in de manier waarop het tv-nieuws tot stand komt. En welk effect heeft dat gehad op het nieuws dat de kijkers te zien krijgen? Met sprekende archiefbeelden en getuigenissen van meer dan 30 journalisten van vroeger en nu.
Nieuw vanaf maandag 3 september 2018 om 21.15 u.

De val. Tien jaar na de crisis

Michaël Van Droogenbroeck maakt in de zesdelige reeks De val. Tien jaar na de crisis de balans op van de financiële crisis van 2008. Hij doet dat samen met hoofdrolspelers en slachtoffers in binnen- en buitenland. Hij gaat op zoek naar oorzaken en gevolgen, en kijkt ook vooruit: loert er een nieuwe crisis om de hoek?
Nieuw vanaf woensdag 12 september 2018 om 21.15 u.

De weekenden

De weekenden is een human interest-reeks met Joris Hessels over negen mensen die een cruciaal jaar tegemoet gaan en dat zelf in beeld brengen. Het gaat om mensen die willens nillens de keuze maken om hun leven een andere richting uit te sturen, of die noodgedwongen de draad terug moeten opnemen. Geregeld komen ze samen om naar elkaar te luisteren en elkaars verhalen te bekijken. En wij zijn daarvan de bevoorrechte getuigen.
Nieuw later dit najaar

Er was eens

In de zesdelige documentairereeks Er was eens wordt er een blik geworpen achter de schermen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Naast een iconische collectie iguanodons hebben ze daar ook nog zo’n 37 miljoen andere specimens. De wetenschappers van het instituut willen alles wat leeft en ooit geleefd heeft, in kaart te brengen. We volgen hen in hun labo’s maar ook op expeditie.
Nieuw vanaf zondag 4 november 2018 om 21.00 u.

Kinderen van de kolonie

De vijfdelige reeks Kinderen van de kolonie vertelt over onze koloniale erfenis. Getuigenissen van mensen die erbij betrokken waren en hun nakomelingen geven een indringend beeld van het koloniale systeem en de gevolgen daarvan voor Belgen en Congolezen. Het verhaal wordt chronologisch verteld, altijd met aandacht voor de relevantie vandaag.
Nieuw later dit najaar

Team Scheire

Lieven Scheire schakelt voor Team Scheire de hulp in van een team van briljante ingenieurs, wetenschappers en ontwerpers. Samen bedenken ze creatieve oplossingen voor dagdagelijkse problemen van mensen die door fysieke of mentale beperkingen niet ten volle van het leven kunnen genieten.
Nieuw vanaf maandag 29 oktober 2018 om 21.20 u.

Vlaamse Meesters

In Vlaamse Meesters reist Thomas Vanderveken wereld-beroemde Vlaamse schilderijen achterna. Want we vinden Rubens, Van Eyck en Bruegel overal ter wereld in musea terug. Maar hoe komen die Vlaamse Meesters daar terecht? En bij wie prijkten hun kunstwerken zoal aan de muur? Verhalen van liefdesverdriet, hebzucht, rooftochten en puur toeval.
Nieuw later dit najaar

Voor de mannen

In de driedelige documentairereeks Voor de mannen praat Xavier Taveirne met de eerste generatie mannen die openlijk homo waren in de jaren '60, '70 en '80. Het is een aangrijpende en vaak ook onthutsende reeks met verhalen over liefde, strijd en pijn. Kortom: over het taboe van het homo zijn in minder tolerante tijden.
Nieuw vanaf dinsdag 4 september 2018 om 21.15 u.

Voor de zonden van de vaders

Voor de zonden van de vaders is een driedelige reeks van Rudi Vranckx over ouders van Syriëstrijders die op zoek zijn naar hun kleinkinderen in het gevallen kalifaat. Hij volgt een aantal Belgische en Nederlandse grootouders in hun maandenlange strijd om hun kleinkinderen. Hij reist langs de Koerdische gevangeniskampen in Syrië, via een weeshuis in Bagdad tot in het grensgebied van Turkije.
Nieuw vanaf dinsdag 30 oktober 2018 om 21.15 u.

Terugkerende programma’s

Aleen Elvis blijft bestaan

Nieuw seizoen (Seizoen 8) vanaf zaterdag 13 oktober 2018.

De afspraak

Bart Schols focust in het dagelijkse duidingsprogramma De afspraak op opinies en debat. Op vrijdag blikt Ivan De Vadder terug op de politieke week.
Nieuw seizoen vanaf maandag 3 september 2018

De ideale wereld

Jan Jaap van der Wal surft in De ideale wereld op de deiningen van de actualiteit. Iedere aflevering praat Jan Jaap, geflankeerd door een sidekick, diverse satirische filmpjes aan elkaar die zijn gebaseerd op actuele nieuwsfeiten. Aan de hand van gesprekken met een bekende studiogast, wordt op bepaalde onderwerpen dieper ingegaan. Op Canvas én online. Want dat is de toekomst, hebben we gehoord.
Nieuw seizoen (Seizoen 11)

Terzake

De tandem van Terzake en De afspraak is de voorbije jaren alsmaar sterker geworden en vormt een stevig fundament voor de Canvas-avond. Terzake is een dagelijks Vlaams duidingsprogramma. Kathleen Cools en Annelies Beck zitten dicht op de actualiteit van de dag, met duiding en diepgaande interviews.
Nieuw seizoen vanaf maandag 3 september 2018

Vranckx

Het reportagemagazine Vranckx met Rudi Vranckx gaat over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.
Nieuw seizoen

Winteruur

In Winteruur overwintert de welbespraakte Wim Helsen samen met rots in de branding Boris - na Boris' overlijden nu golden retriever Swami Bami - , fijne, wakkere gasten en bijzondere teksten. Elke gast brengt bij Wim zijn favoriete tekst aan. Een ode aan het geschreven woord, van maandag tot donderdag als afsluiter van de dag. Na het schielijk overlijden van de hond Boris eerder dit jaar, is Wim Helsen alvast op zoek naar een nieuwe sidekick.
Nieuw seizoen (Seizoen 4) vanaf maandag 29 oktober 2018

Nieuwe internationale programma’s

Alex

Het Zweedse Alex gaat over een corrupte politieman.
Nieuw later dit najaar

America in Color

De vijfdelige reeks America in Color is een kleurrijke geschiedenis van de ontwikkeling de Verenigde Staten van jonge natie tot economische, politieke, militaire en culturele supermacht. Nooit geziene archiefbeelden en zeldzame opnames tonen ons per decennium het tijdperk van de jaren '20 - the roaring twenties - tot de jaren '60 - the golden sixties - voor de eerste keer in kleur.
Nieuw later dit najaar

Apocalypse: Never Ending War

Apocalypse: Never Ending War gaat over de manier waarop WO I voortleefde in de jaren '20 en het pad effende voor het ontstaan van totalitaire regimes en WO II.
Nieuw later dit najaar

Apocalypse: World War I

Apocalypse: World War I is een ingekleurde kroniek die op begrijpelijke en filmische manier het volledige verhaal van die waanzinnige oorlog vertelt.
Nieuw later dit najaar

Craith

De Welshe reeks Craith vertelt het verhaal van een politieagente die in haar geboortestreek de vijf jaar oude moord op een jonge vrouw probeert op te lossen.
Nieuw vanaf zaterdag 1 september 2018

Deadwind

Het Finse Deadwind gaat over een vrouwelijke detective die de dood van haar man probeert te boven te komen, maar door een misdaadonderzoek opnieuw haar evenwicht dreigt te verliezen.
Nieuw later dit najaar

Dynasties

Dynasties is een nieuwe natuurreeks van de makers van Planet Earth II, over vijf dierenfamilies en hun leider: leeuwen, wilde honden, chimpansees, tijgers en keizerspinguïns.
Nieuw later dit najaar

My Brilliant Friend

My Brilliant Friend gaat over de vriendschap tussen twee vrouwen in Napels tegen de achtergrond van 60 jaar Italiaanse geschiedenis.
Nieuw later dit najaar

Rig 45

Rig 45 is een Scandinavische misdaadreeks over een veiligheidsagente van een petroleummaatschappij die naar een olieplatform (Rig 45) op de Noordzee wordt gestuurd. Ze moet er een dodelijk ongeluk onderzoeken, maar stoot op een muur van stilzwijgen. Tegen de tijd dat ze door heeft dat het geen ongeval was, is er een zware storm uitgebroken die het boorplatform isoleert van de buitenwereld. De bemanning moet niet alleen de strijd aangaan met de elementen, maar ook met een moordenaar in hun midden.
Nieuw later dit najaar

Who is America?

De spraakmakende satirische reeks Who is America? behandelt in ene onnavolgbare en gedurfde stijl thema's die de Amerikanen, maar ook de rest van de wereld bezighouden, van wapenbezit over religieuze tolerantie tot raciale spanningen.
Nieuw vanaf oktober 2018

Terugkerende internationale programma’s

Cardinal

Cardinal volgt detective John Cardinal op een dodelijke jacht naar een moordenaar in een kleine plaats in noordelijk Ontario. Samen met detective Lise Delorme onderzoekt hij de moord op een jong meisje in Algonquin Bay. Voor het tweede seizoen trekken we opnieuw naar de grandioze natuur van Noord-Ontario, waar detectives John Cardinal en Lise Delorme deze keer onderzoeken wat er gebeurd is met een jonge vrouw met een kogel in haar hoofd en geheugenverlies.
Nieuw seizoen (Seizoen 2) later dit najaar

The Handmaid’s Tale

The Handmaid's Tale is een dystopische dramaserie naar het gelijknamige boek van Margaret Atwood. In het voormalige Verenigde Staten heerst een theocratisch schrikbewind dat is gebaseerd op een fundamentalistische uitleg van het oude Testament. Vrouwen hebben geen rechten meer. Er worden geen kinderen meer geboren doordat de meeste vrouwen onvruchtbaar geworden zijn. Vrouwen behoren toe aan de staat en worden gebruikt als broedmachines. Offred is een van de weinige vruchtbare vrouwen. Ze is een bediende bij de Commander en leeft in een wereld waar één verkeerd woord haar dood kan betekenen. Ze moet zich staande houden met het doel om te overleven en om haar dochter terug te vinden.
Nieuw seizoen (Seizoen 2) later dit najaar

Top of the Lake

Politierechercheur Robin Griffin keert terug in het Nieuw-Zeelandse dorpje waar ze opgroeide en in haar jeugd iets vreselijks meemaakte. Ze kan meteen aan de slag: het twaalf-jarige dochtertje van de plaatselijke onderwereldkoning is suïcidaal, zwanger en mogelijk verkracht, en raakt na een eerste verhoor zoek. Na de dramatische gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland is detective Robin Griffin teruggekeerd naar Sydney om haar leven weer op de rails te zetten. Ze bijt zich vast in het onderzoek naar de gewelddadige dood van een Chinees meisje. Maar de geesten uit het verleden laten haar ook nu niet met rust.
Nieuw seizoen (Seizoen 2) vanaf woensdag 5 september 2018

Film

Cinema Canvas

De film op vrijdag gaat onder de noemer Cinema Canvas. Dit najaar is er onder meer Walk the Line, de biopic over Johnny Cash, naar aanleiding van de 15de verjaardag van diens overlijden. Andere blikvangers zijn de premières van onder meer King of the Belgians, Le ciel Flamand en The Big Short (naar aanleiding van ’10 jaar na de financiële crisis’).
Elke vrijdag

Film op zaterdag

De cinefiele film krijgt een plaats op zaterdag, met onder meer de Oscar-winnaars Son of Saul en Ida, en het hilarische Men & Chicken.
Elke zaterdag

Kortfilm

Op zondag blijft Canvas ruimte maken voor het waardevolle, maar vaak wat stiefmoederlijk behandelde genre van de kortfilm. In de aanloop naar het Kortfilmfestival van Leuven is er dit najaar extra veel aandacht voor Vlaamse kortfilms.
Elke zondag

Thuis

Nieuw

Sport

Belga Sport

De nieuwe reeks belicht onder meer de legendarische overwinning van België tegen Argentinië in de openingsmatch van het WK voetbal in Spanje in 1982. Historisch, maar na het recente WK weer heel herkenbaar.
Nieuw seizoen (Seizoen 9) vanaf maandag 1 oktober 2018

Europa League

Fans van de Europa League kunnen dit seizoen opnieuw terecht bij Canvas.
Vanaf donderdag 20 september 2018

Extra Time

In het praatprogramma Extra Time analyseren Frank Raes en zijn gasten de voetbalactualiteit met kennis van zaken, passie voor de sport en een flinke dosis humor. Frank Raes begint dit seizoen al eerder. In de slipstream van de nieuwe voetbalcompetitie gaat de populaire voetbaltalkshow opnieuw van start op maandag 13 augustus.
Nieuw seizoen vanaf maandag 13 augustus 2018

Memorial Van Damme

Ook voor de Memorial Van Damme kunnen de sportliefhebbers traditiegetrouw terecht bij Canvas.
Vrijdag 31 augustus 2018

Nog meer

Er komen nieuwe reeksen in het True Crime-genre op maandag en muziekdocumentaires op donderdag, onder meer over de befaamde Hansa Studio’s in West-Berlijn, over Amy Winehouse, Duran Duran, Leonard Bernstein en Betty Davis. Op zondag zijn er reisexploratiereeksen zoals Where the Wild Men Are (met Ben Fogle) en Mediterranean (met Simon Reeve). Daarna volgen cultuurhistorische reeksen, zoals Ancient Invisible Cities of Secret Cities, en auteursdocumentaires, met onder meer een aantal coproducties, zoals Rabot (over kansarmoede in een sociaal woonblok in Gent), en een documentaire over Chris Lomme.

Lees meer

31
augustus 2019
© VRT

SYNOPSIS | Thuis: 2 – 6 september 2019

Thuis viert dit jaar z’n zilveren jubileum, want het gaat z’n 25ste seizoen in. Kiest Bob voor zijn verloofde Christine, of staat hij Tamara bij tijdens de bevalling van hun kind? Hoe moet het nu verder met Joren. Dat én een nieuwe generiek met bijbehorende titelsong en logo krijg je vanaf maandag 2 september!

24
augustus 2019
© DPG Media

SYNSOPIS | Familie: 26 – 30 augustus 2019

Een nieuw seizoen van Familie! Mathias, Véronique en Lars likken hun wonden na de dramatische gebeurtenissen op de kliffen van Cap Blanc-Nez. Stefanie staat doodsangsten uit, nu ze in handen is gevallen van pyromaan Elias. Hij ziet maar één uitweg: zijn enige getuige uitschakelen. Guido spreekt duidelijke taal tegen Emma.

13
augustus 2019
© VRT / Eyeworks / Thomas Nolf

Ontdek het najaar 2019 van Eén!

Eén start het najaar op 2 september met een nieuw logo, een nieuwe look, vernieuwingen voor huismerken als Blokken en Dagelijkse kost, de komst van de nieuwe talkshow van Danira én heel wat nieuwe programma’s, maar ook vele vaste waarden.