22
juli 2019
2019
© Discovery, Inc.

31ste seizoen van Shark Week: van speciale jaagtechnieken tot het onzichtbaar worden voor de haai

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden voor Discovery Channel-liefhebbers: Shark Week keert vanaf maandag 29 juli terug. Het eerste seizoen dateert van 1988, maar 31 jaar later valt er nog steeds heel wat nieuws te ontdekken over het machtige zeeroofdier dat de haai heet.

Wat is Shark Week?

Voor de Discovery-kijker die de voorbije 31 jaar tijdens de zomermaanden steeds op een strand lag ergens in het verre Zuiden, leggen we even uit wat Shark Week precies is. Elk jaar zendt Discovery Channel tijdens de zomermaanden een week lang een programmablok uit dat de titel Shark Week krijgt. Tijdens dat blok worden dan natuurlijk programma’s over haaien uitgezonden.

31ste seizoen

Zo. Iedereen mee? Dan kunnen we eraan beginnen! Shark Week is dit jaar aan z’n 31ste seizoen toe. Na 30 jaar zou je verwachten dat Discovery Channel inmiddels alles over haaien heeft uitgezonden, maar niets is minder waar. Dit seizoen gaat van speciale jaagtechnieken en het mysterie van het verdwijnen van Megalodon tot een verfilming van het verhaal van Brad Cavanaugh en zijn vrienden. Ook is tijdens Shark Week de docudrama Capsized: Blood in the Water te zien, waarin acteurs Josh Duhamel, Tyler Blackburn, Rebekah Graf, Beau Garett en Josh Close ongelukkige drenkelingen spelen die omsingeld worden door een troep hongerige haaien!

Maandag 29 juli – Expedition Unknown: Megalodon

© Discovery, Inc.
Megalodon is de grootste zeeroofvis die ooit geleefd heeft. Een haai die wel achttien meter lang kon worden en zijn bek twee meter kon opensperren. Groter dan de witte haai en andere roofdieren die ooit in de zee rondzwommen. De 60 ton wegende megahaai regeerde over de oceanen voor bijna 20 miljoen jaren achtereen. Totdat hij ineens verdween. Hoe kon deze koning van het water plotseling van zijn troon vallen? In een speciale aflevering van Expedition Unknown neemt Josh Gates samen met paleontologen en met behulp van fossiele tanden – de enige overblijfselen die er van de megahaai zijn – het mysterie van het verdwijnen van Megalodon onder de loep. Ook bestuderen mariene biologen de moderne nazaten van de prehistorische haai om te kunnen begrijpen wat tot zijn uitsterven zou kunnen hebben geleid. Wat ze ontdekken is een onderwaterversie van Game of Thrones, waarbij de ene diersoort het opneemt tegen de ander in een ultieme strijd voor dominantie. Maar hoe kwam Mighty Megnu precies tot zijn einde?

Dinsdag 30 juli – Legend of Deep Blue

© Discovery, Inc.
Misschien wel de meest bekende haai van de 21ste eeuw is Deep Blue. Met een lengte van 6 meter en een gewicht van meer dan 2 ton zou Deep Blue namelijk de grootste witte haai kunnen zijn die ooit is waargenomen. Maar ondanks haar immense bekendheid, is ze al een paar jaar niet meer gespot. Dit maakt dat Deep Blue inmiddels een ware legende is geworden. In de docu Legend of Deep Blue gaan haai-experts Brandon McMillan en Jimi Partington rondom Isla Guadalupe, een bekende hotspot voor witte haaien, naar haar op zoek om zo de mysteries omtrent dit legendarische wezen te ontrafelen. Zal het ze lukken om haar locatie te achterhalen? Of blijkt het toch moeilijker dan verwacht om een van de grootste witte haaien te vinden in de ook zo grote oceaan?

Woensdag 31 juli – Sharkwrecked: Crash Landing

© Discovery, Inc.
Het is de nachtmerrie van elke zeevaarder: schipbreuk lijden midden op de oceaan tussen de hongerige haaien. Maar Paul de Gelder en James Glancy doen het bewust! Opnieuw. Nadat de ex-militairen eerder al een verblijf tussen de haaien overleefden, pakken ze het in een nieuwe editie van Sharkwrecked helemaal extreem aan: ze duiken met een parachute de Stille Oceaan in, vlak bij de eilandengroep van Palau. Het is de plek waar in de Tweede Wereldoorlog veel Japanse en Amerikaanse piloten te water raakten en Paul en James willen ondervinden hoe zwaar deze onfortuinlijke piloten het moeten hebben gehad. Alleen al met een parachute in het water komen is gevaarlijk (je kan namelijk verstrikt raken), maar als er dan ook nog tijgerhaaien, stierenhaaien en een troep grijze rifhaaien rondzwemmen, wordt het er niet vrolijker op. Hoe gevaarlijk haaien kunnen zijn, weet Paul als geen ander, want hij verloor ooit al een arm en een been door een haaienbeet. Maar ook met zijn protheses durft hij deze actie aan. Ze landen midden in de oceaan en zijn zo’n vijf kilometer van het dichtstbijzijnde eiland verwijderd. Met de sterke stroming wordt het een hels karwei om daar te komen. Dag en nacht zitten ze tussen de haaien. Halen ze ongeschonden het vaste land?

Donderdag 1 augustus – Capsized: Blood in the Water

© Discovery, Inc.
In 1982 besluiten Brad Cavanaugh en zijn vriendin Deborah Kiley samen met drie vrienden een zeiltocht te maken van het Amerikaanse Maine naar Florida. Onderweg worden ze getroffen door een enorme storm die de boot uiteindelijk doet kapseizen. Met de nodige moeite weten de vijf in de reddingsboot te klimmen, maar daar komen ze zonder eten en water te zitten. Om het nog erger te maken wordt de boot omsingeld door een troep hongerige haaien! Het aangrijpende en waargebeurde verhaal wordt nagespeeld in het docudrama Capsized: Blood in the Water waarin acteurs Josh Duhamel, Tyler Blackburn, Rebekah Graf, Beau Garett en Josh Close de ongelukkige drenkelingen spelen. Vijf man in een klein bootje, dagenlang dobberend op de wijde oceaan tussen de haaien, een angstaanjagend verhaal dat ze dan ook helaas niet allemaal kunnen navertellen…

Vrijdag 2 augustus – Laws of Jaws: Dangerous Waters

© Discovery, Inc.
Haaien worden veelal gezien als gevaarlijke roofdieren die niet schromen om een mens als prooi te gebruiken. Toch gelooft het team van Laws of Jaws niet dat mensen hier puur en alleen het slachtoffer zijn; vaak worden aanvallen van haaien toch echt veroorzaakt door het gedrag van mensen zelf. Om incidenten met haaien te voorkomen, moeten we simpelweg meer kennis hebben van hoe haaien handelen in bepaalde situaties. In Laws of Jaws: Dangerous Waters wordt daarom aan de hand van verschillende risicovolle experimenten aangetoond hoe je het beste een aanval van een haai kan overleven. Het ervaren team bestaande uit Paul de Gelder, Mike Dornellas, Nick Lebeouf en Jamin Martinelli gaat vijf recente haaienaanvallen nabootsen om er zo achter te komen hoe de aanvallen anders hadden kunnen aflopen. Om antwoorden te vinden, voeren ze de meest gedurfde stunts uit. En kooien zijn hierbij niet toegestaan…

EXTRA! Zaterdag 3 augustus om 00.00 u. – The Sharks of Headstone Hell

© Discovery, Inc.
Midden in de Stille Oceaan ligt Norfolk Island, een klein eilandje dat aan het einde van de 18e eeuw de locatie was van een van de meest brute strafkolonies op aarde. Maar vandaag de dag is het de verzamelplaats van enkele van de grootste tijgerhaaien ter wereld. Ze worden met name aangetrokken door de dierenkarkassen die door de huidige eilandbewoners in zee worden gegooid. Komt het hierdoor dat het gedrag van deze enorme haaien volledig is veranderd en heeft het de haaienaanvallen op mensen waarschijnlijker gemaakt? Haai-expert Riley Elliott is op missie om dit te onderzoeken.

Lees meer

31
augustus 2019
© VRT

SYNOPSIS | Thuis: 2 – 6 september 2019

Thuis viert dit jaar z’n zilveren jubileum, want het gaat z’n 25ste seizoen in. Kiest Bob voor zijn verloofde Christine, of staat hij Tamara bij tijdens de bevalling van hun kind? Hoe moet het nu verder met Joren. Dat én een nieuwe generiek met bijbehorende titelsong en logo krijg je vanaf maandag 2 september!

24
augustus 2019
© DPG Media

SYNSOPIS | Familie: 26 – 30 augustus 2019

Een nieuw seizoen van Familie! Mathias, Véronique en Lars likken hun wonden na de dramatische gebeurtenissen op de kliffen van Cap Blanc-Nez. Stefanie staat doodsangsten uit, nu ze in handen is gevallen van pyromaan Elias. Hij ziet maar één uitweg: zijn enige getuige uitschakelen. Guido spreekt duidelijke taal tegen Emma.

13
augustus 2019
© VRT / Eyeworks / Thomas Nolf

Ontdek het najaar 2019 van Eén!

Eén start het najaar op 2 september met een nieuw logo, een nieuwe look, vernieuwingen voor huismerken als Blokken en Dagelijkse kost, de komst van de nieuwe talkshow van Danira én heel wat nieuwe programma’s, maar ook vele vaste waarden.