16
april 2018
2018
Sinterklaas
© Geert Van Hoeymissen

Sinterklaas even in het land voor tweede Sinterklaasfilm: Sinterklaas en de Wakkere Nachten

Vandaag zijn de opnames van start gegaan voor de tweede Sinterklaasfilm van Sylvester en Ketnet. Sinterklaas en de Wakkere Nachten is een film in een regie van Stijn Coninx naar een scenario van Hugo Matthysen.

Brief van de Sint

Sinterklaas is dit jaar al in de lente in het land en zal her en der dus in het straatbeeld verschijnen. Sinterklaas beseft dat dit voor velen ook even schrikken zal zijn en schrijft ons toe in een brief.

Lieve kinderen,
waarde ouders,

Het is niet mijn gewoonte in het voorjaar naar Vlaanderen af te reizen. (Ik heb dat uitzonderlijk een paar keren gedaan in de jaren dertig, voor de voorjaarsklassiekers, ik was immers een grote fan van de flandrien Felicien Vervaecke.)

Weldra zal ik alweer even in het land zijn, om een rol te vertolken in een film waarin ik de hoofdrol speel. Het biedt mij de unieke kans om mij eenmalig in een lente-atmosfeer op de daken te begeven. U zal begrijpen dat ik daar naar uitkijk. Het resultaat zal in het najaar onder de titel “Sinterklaas en de Wakkere Nachten” worden vertoond in alle Vlaamse op rolprenten toegerichte schouwburgen.

In alle discretie zal ik deze cinematografische taak op mij nemen. Indien een kind evenwel mijn aanwezigheid zou opmerken, dan hoeft het niet meteen zijn schoentje klaar te zetten. Het gepaste tijdstip daarvoor is en blijft begin december.

Met vriendelijke groeten,

Sinterklaas

Het verhaal

Wanneer Sinterklaas en Zwarte Piet ’s nachts over de daken wandelen, worden ze opgeschrikt door vreemd nachtelijk lawaai: van belgerinkel tot knallende ballonnen en zelfs een drumstel. De hele stad ligt nacht na nacht wakker en de inwoners zijn boos op de Sint omdat ze denken dat hij het kabaal veroorzaakt. Héél toevallig baat de gewiekste zakenvrouw Frutselia een winkeltje uit met speciale slaapmiddeltjes, dat sinds het nachtlawaai wel erg goed draait. Sinterklaas is heel triest dat de mensen boos zijn op hem. Er zit maar één ding op: de Sint moet zijn onschuld bewijzen.

Hoe dat verder afloopt zie je dit najaar in de bioscoop. De film komt tot stand met de medewerking van Jan Decleir, Pieter Embrechts, Frans Van der Aa, Lucas Van den Eynde, Els Dottermans, Warre Borgmans, Adriaan Van den Hoof, Jonas Van Geel, Karlijn Sileghem en vele anderen. De film wordt verdeeld door Kinepolis Film Distributions.

De wereld van Sinterklaas

In 1993 moderniseerde de VRT het klassieke Sinterklaas-verhaal voor de reeks Dag Sinterklaas. De makers wilden de kinderen, én hun mama’s en papa’s, Sinterklaas leren kennen zoals hij echt is: een goedheilig man met een klassieke waardigheid en een onuitputtelijke kinderliefde, maar ook een mens van vlees en bloed met vertederende kleinmenselijke trekjes. Een man ook met vele vrienden en een hele entourage van kleurrijke, grappige en gelaagde personages die jong en oud aanspreken en tradities verzoenen met de hedendaagse realiteit. Dat is de Sint die we kennen van Dag Sinterklaas, de jaarlijkse intrede Hij komt, hij komt! en de andere Sint-programma’s van Ketnet in samenwerking met Hugo Matthysen en Sylvester Productions.

Lees meer

19
november 2018
The Christmas Chronicles
© Michael Gibson

REVIEW | The Christmas Chronicles

Een warme en aangename aaneenschakeling van verrassingen. Zo kan je ‘The Christmas Chronicles’ wel noemen. Nostalgisch en vernieuwend, met prachtige kostuum en set design. Gooi daar nog een knap staaltje acteerwerk en een charismatische Kerstman bovenop en je krijgt een eigentijdse Kerstfilm die nu al aanvoelt als een klassieker.