14
december 2020
2020
algemeen
Dina Tersago en Andy Peelman bekijken het parkplan van een pretpark
© DPG Media

Vanavond in ‘Ze Zeggen Dat’: Zijn jongens drukker dan meisjes?

Ze zeggen dat jongens drukker zijn dan meisjes, dat de tijd sneller gaat als je je amuseert, en dat 70% van de vrouwen de verkeerde bh-maat draagt. Maar klopt dat ook? Dina Tersago en Andy Peelman onderzoeken het deze week in ‘Ze Zeggen Dat’.

Ze zeggen dat jongens drukker zijn dan meisjes

Andy Peelman helpt een kleuterjuf
© DPG Media

Dina en Andy hebben het er al vaker over gehad: Dina – mama van twee zoontjes – is er rotsvast van overtuigd dat jongens drukker zijn dan meisjes. Maar het is Andy – papa van een jonge dochter – die het mag gaan onderzoeken. Hij wordt voor even de assistent van kleuterjuf Kato. Bij de eerste test worden de meisjes en jongens gevraagd om stil te blijven zitten terwijl Andy en Juf Kato de klas verlaten. Bij de tweede test wordt het aantal decibels gemeten bij de lunch. Andy eet eerst samen met de jongens en nadien met de meisjes. Hoe zit het met het geluidsvolume bij de twee groepen? De derde test bestaat erin om beide groepen te laten dansen waarbij hun bewegingen worden gemeten. Andy doet duchtig mee en voelt er meteen de weerslag van: ‘Man, man, man, ik heb een Dafalganneke van doen, denk ik.’ Op het einde van de schooldag valt het verdict: zijn jongens inderdaad drukker dan meisjes?

Ze zeggen dat de tijd sneller gaat als je je amuseert

Andy Peelman zit vast in een attractie
© DPG Media

Waar kan je deze ‘ze zeggen dat’ beter uittesten dan in een pretpark dat door de lockdown enkel voor Dina en Andy werd opengesteld. Dokter Wouter Kruijne is gedragswetenschapper en geeft een uitgestippelde route aan Dina en Andy: Dina krijgt een route met verschillende attracties, een drankje onderweg, een ritje met de tuk-tuk rond het park en een pakje friet terwijl Andy vastzit in een attractie en hetmoet doen met kleinkunstmuziek. Na een bepaalde tijdspanne moeten beiden inschatten hoe lang het experiment geduurd heeft.

Ze zeggen dat 70% van de vrouwen de verkeerde bh-maat draagt

Dina Tersago helpt een vrouw met het meten van de omtrek van haar borsten
© DPG Media

Om dit te onderzoeken gaat Dina met een aantal vrouwen beha’s shoppen. Er wordt gecheckt welke bh-maat de dames bij aankomst dragen en ze krijgen nadien alle tijd om een nieuwe beha uit te zoeken. Dina, die het belang van een goed passende beha al van kinds af aan heeft meegekregen, trekt mee het pashokje in. Blijkt dat de perfecte maat vinden toch wel moeilijker is dan gedacht. Komen zij en de 10 andere vrouwen met de juiste bh-maat uit het hokje? En waar moet je nu precies op letten bij het aanschaffen van een nieuwe beha?

Ze Zeggen Dat, elke dinsdag om 20.40 u. op
Ze Zeggen Dat je 8 spinnen per jaar opeet in je slaap en dat je sneller door de file geraakt als je zigzagt. Ze zeggen dat scheren net zorgt voor meer én dikkere haartjes. En er zijn ook mensen die zeggen dat er aan elk bankbiljet cocaïne hangt. Ze zeggen zoveel. Maar is het ook waar wat ze zeggen? Dina Tersago en Andy Peelman gaan tal van beweringen en urban legends na en proberen te achterhalen wat je nu wel en vooral niet mag geloven.