4
januari 2021
2021
algemeen
Website van Ketnet met nieuwe huisstijl
De nieuwe website van Ketnet
© VRT

Ketnet start 2021 met nieuwe huisstijl

Ketnet heeft een nieuwe huisstijl. Sinds maandag 4 januari 2021 ziet Ketnet er overal – op televisie, in de app en online – er een beetje anders uit. De ‘K’ mocht blijven, de rest moest weg.

Ketnet Peetie Ariana
Eén van de Ketnet Peeties: Ariana
© VRT

Kleurrijk gestructureerde chaos. Zo noemt Ketnet zijn nieuwe huisstijl. Een strakke wereld vol geometrische elementen, QR-code, pixelprentjes en Peeties. Peeties zijn grappige figuurtjes die deel uitmaken van de Ketnet-wereld.

Logo's Ketnet
© VRT

Ketnet is zoveel meer dan Ketnet, dat wordt duidelijk in onze nieuwe look. We hebben gekozen voor een kleurrijke gestructureerde chaos mét de herkenbare K. Die staat al sinds de start van Ketnet symbool voor positiviteit, ontspanning, fascinatie, engagement en verbinding, helemaal op maat van kinderen.

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet

Lokale samenwerkingen

VRT ontwikkelde de nieuwe huisstijl van Ketnet zelf, maar deed daarnaast ook beroep op verschillende lokale, Vlaamse animatiebureaus, illustratoren en grafische bureaus: Eugène en Louise, Handmade Monsters, Beast Animantion, Lion Beach, Whojo, de Kwekerij en Hannibal. Zij deden de ‘K’ van Ketnet tot leven komen in verschillende creatieve werelden en maakten daarbij gebruik van uiteenlopende technieken, waaronder stopmotion, collage, pixelaties, combinaties van 2D- en 3D-technieken. Voor de audiohuisstijl werd samengewerkt met Pure Jingles.

De K's van Ketnet
© VRT

We hebben bij Ketnet enorm veel talent in huis, dus werd de nieuwe stijl volledig in huis bedacht, door mensen die Ketnet door en door kennen. Daarnaast werkten we samen met de creatieve sector om die nieuwe stijl tot leven te brengen. Die samenwerking zal de creativiteit en fantasie van de kinderen ongetwijfeld prikkelen.

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet

Ketnet voor ouders

Samen met de nieuwe huisstijl lanceert Ketnet de website Ketnetvoorouders.be, een herwerking van hun vorige deelwebsite voor ouders. Met deze nieuwe website biedt Ketnet een extra service aan o.a. volwassenen, ouders, grootouders en leerkrachten die op de hoogte willen blijven van het reilen en zeilen binnen Ketnet. Behalve praktische informatie rond events, zullen er ook doetips, tips rond mediawijsheid en lespakketten te vinden zijn.

Website Ketnetvoorouders.be
© VRT

Karrewiet

Ook Karrewiet moet vernieuwen. Hun logo en huisstijl werd opgefrist en aangepast aan het nieuwe Ketnet-kleurenpallet.

Karrewiet
© VRT

Door de jaren heen

Logo's Ketnet (1997 - 2021)
Logo’s Ketnet (1997 – 2021)
© VRT

Sinds de handjes uit 1997 heeft Ketnet in 23 jaar tijd al enkele waters aan logo’s doorzwommen. Het originele Ketnet-logo ging iets meer dan 8 jaar mee, tot en met 31 maart 2006. Toen werd het tijd om op te groeien en kwam de ‘K’ voor het eerst prominent in beeld. In 2010 kwam er een update van het toenmalige logo, maar het logo dat we de afgelopen jaren kenden was in gebruik sinds 31 augustus 2015. Digitaal werd het nieuwe normaal, want Ketnet integreerde de ‘swipe’, een typische vingerbeweging die we op een mobile device maken om te scrollen of het te unlocken, in hun logo. Het logo ontplooide zichzelf en Ketnet werd als het ware geactiveerd.

De ‘K’ met de geïntegreerde swipe werd behouden, het gebruik van de swipe en de ontplooiing van het logo zijn echter verleden tijd. Tegenwoordig ‘valt’ het logo in de wereld van Ketnet. Een wereld vol diverse grafische elementen die het jeugdig optimisme van kinderen vertegenwoordigt. Qua lettertype leunt de nieuwe typografie van ‘Ketnet’ trouwens vrij dicht aan bij het origineel, waardoor een licht nostalgisch gevoel niet te onderdrukken valt.

Ketnet is de kinderzender van de openbare VRT die zich richt op kinderen tot 12 jaar. Ketnet biedt kinderen een wonderbaarlijke wereld vol spel en verbeelding. Kinderen kunnen Ketnet volgen, bekijken en beleven, en dat op een veilige manier. Ketnet is van hier, dichtbij en tastbaar. Elk kind kan Ketnet ontmoeten op evenementen die worden georganiseerd om de beleving van deze magische wereld door te trekken. Zo biedt Ketnet kinderen een relevant en open venster op de wereld.