17
december 2018
2018
wtFOCK
© SBS Belgium

wtFOCK is een schot in de roos en gaat origineel achterna

VIER en Telenet zorgden voor de eerste officiële communicatie over de online reeks wtFOCK. Negen weken na de release van de reeks. Een bewust gegeven. En met succes, want er werd inmiddels een tweede seizoen besteld.

Bijna 2 miljoen video views

wtFOCK
© SBS Belgium
wtFOCK werd in september in alle stilte opgestart. Het is de eerste digital first-fictiereeks van VIER en Telenet en meteen een schot in de roos. Op het einde van week 10 halen de video’s van wtFOCK net geen twee miljoen views. In week 10 haalde de reeks 90.000 unieke kijkers. De aantallen groeien gestaag, want er wordt gegokt dat de laatste week meer dan 100.000 unieke kijkers zal hebben. En laat dat er nu voor zorgen dat wtFOCK de meest succesvolle online reeks van Vlaanderen is.

wtFOCK

Nog nooit van wtFOCK (lees: what the fock) gehoord? Dat is normaal, want het is een bewuste strategie. Jongeren vinden hun weg naar de reeks wel vanzelf, anderen moeten daar niets over weten. De reeks volgt het reilen en zeilen van een groep jongeren op de middelbare school. Verliefdheid, vriendschap, nijd, taboes en onzekerheden van het volwassen worden spelen de hoofdrol in deze uit het leven gegrepen fictiereeks.

Voor én door jongeren

De reeks richt zich niet enkel op jongeren, ze wordt ook enkel door jongeren gemaakt. Daarnaast leiden de personages op sociale media een eigen leven: zo hebben ze allen een Instagram-account. Nog specialer is dat alles real time wordt gebracht. Speelt een scène zich af om half een, dan wordt die op dat moment ook gepost. Zo kunnen kijkers door de week wtFOCK blijven volgen en volgt de reeks het ritme van het televisiewerend publiek.

Skam

wtFOCK
© SBS Belgium
Ere wie ere toekomt. wtFock komt niet uit Vlaamse handen, wel uit Noorse. Het was de Noorse Julie Andem die het concept bedacht en stuurde. In Noorwegen was de reeks Skam meteen een succesverhaal en brak het kijkcijferrecords. Tegen het tweede seizoen was Skam verantwoordelijk voor de helft van de kijkers van de zender.

De reeks kreeg remakes in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en zelfs de Verenigde Staten. Bijna overal volgden ze de trend: ze plaatsen een geografisch gebied achter ‘Skam’ – Duitsland buiten beschouwing gelaten. wtFOCK volgt die trend niet en zet zijn Vlaamse stempel op de reeks, ook op de scenario’s.

Wel is de Vlaamse remake totnogtoe de enige die in de voetsporen lijkt te treden van het origineel. We hebben wel nog een lange weg af te leggen als je weet dat Skam meer dan een half miljoen kijkers wist te lokken van de 5,2 miljoen Noren (10% van de Noorse kijkers). Met onze 100.000 kijkers en een vergelijkbaar aantal Vlamingen (6,5 miljoen) zijn we alvast goed op weg.

Tweede seizoen

wtFOCK
© SBS Belgium
wtFOCK gaat nu zijn laatste weken in. Maar geen getreur, want ook in 2019 zal de reeks op geheel eigen manier zijn weg naar jongeren vinden. VIER en Telenet zagen het succes van de reeks en bestelden snel een tweede seizoen.

wtFOCK valt integraal te bekijken op www.wtfock.be

Lees meer